Terug naar Nieuws

Als een PRO: Ten Dam ontdekt gravel

02 november 2020

Na 17 jaar als profwielrenner op de weg kiest Laurens ten Dam voor meer bandenspeling en avonturen buiten de gebaande paden. Er is voor de geliefde Nederlandse renner veel veranderd, maar zijn fiets is nog afgewerkt met een PRO-uitrusting.

Na 17 jaar als prof op de weg overal te hebben gereden, besloot Laurens ten Dam in 2020 aan een nieuw avontuur te beginnen. De coronapandemie heeft hem weliswaar iets dichter bij huis gehouden dan gepland, maar toch heeft de populaire Nederlandse renner veel onverharde kilometers gemaakt. PRO Bikegear sprak met hem over de overstap naar gravel, het leven na de WorldTour en de keuzes voor zijn uitrusting.

PRO: Vertel eens over de overstap van de World Tour naar gravel, met name over de vrijheid om je eigen programma te maken en avontuurlijke ritten te kiezen, waar je eerst bezig was met intervaltraining of koersen?

Laurens ten Dam: Oh man. Ik moet toegeven dat ik de WorldTour meestal prettig vond. Iedere keer dat ik er minder plezier in kreeg (achteraf is dat om de 5 jaar geweest), deed ik iets bijzonders om weer van het fietsen te gaan houden. Zo deed ik in 2011 mijn vermogensmeter weg na een rampzalig jaar in 2010 en reed ik beste uitslagen van mijn carrière, qua UCI-punten. In 2016 verhuisde ik naar de VS. Een jaar lang woonde ik in de fantastische stad Santa Cruz, Californië, waar ik mijn liefde voor het fietsen hervond. Daar was het ook dat ik het mountainbiken en fietsen op gravel ontdekte. Heerlijk was dat. In 2020 besloot ik dan ook me helemaal te richten op de leuke kanten van gravel. Weer deed ik de vermogensmeter weg en ging ik op zoek naar avontuur.

PRO: Vertel eens iets over je gravelfiets en -onderdelen.

LtD: Mijn fiets is de gloednieuwe Specialized Diverge, uitgerust met alle mooie dingen van PRO Discover. Die zijn echt geweldig! Zelfs in korte ritten neem ik altijd mijn bovenbuistas mee. Na jarenlang zo min mogelijk te hebben meegenomen, geniet ik nu van de extra opbergruimte van de bovenbuistas. Ik heb het PRO Discover carbon stuur met een flare van 20 graden voor meer controle en het PRO Stealth Offroad zadel. Net als toen ik op de weg reed, gebruik ik een aandrijving met 2 voorbladen. Als aandrijfsysteem heb ik gekozen voor de Shimano GRX DI2 omdat ik graag de grotere versnelling heb voor het vlakke. Ook hou ik van de kleinere schakelstappen om een soepele tred te houden.

PROWaarom heb je gekozen voor het PRO Stealth Offroad zadel? Reed je op Stealth racezadels voordat je overstapte op gravel?

LtD: Ik wou dat ik jaren terug van deze zadels had gehoord. Ik heb in mijn carrière op allerlei verschillende zadels gereden (het leek alsof ik elk jaar een andere materiaalsponsor had), waardoor het voelde alsof ik altijd aan het wennen was aan een nieuw zadel. Ik kreeg steeds weer zadelpijn en daar word je niet blij van, zoals iedereen weet. Sinds ik kennismaakte met Stealth zadels (ik gebruik de Stealth Superlight on my road bike) is dit niet meer zo. Tot nu toe heb ik meer dan 20.000 km gereden op verharde en onverharde wegen en geen moment zadelpijn! Ik ben verslaafd.

PRO: Heb je gouden tips voor het reizen op de fiets? Trucjes om makkelijker spullen mee te nemen of optimaal gebruik te maken van een PRO Discover tas?

LtD: Oké, hier zijn een paar tips. Neem altijd 1 of 2 sjorbandjes mee. Vaak moet je extra spullen aan de Discover-tas binden of hem verstellen om meer mee te kunnen nemen. Bovendien is het slim om een extra fles wijn in te pakken, want het is en blijft een avontuur. Vergeet ook je heupflesje niet. Ook ducttape kan je trip redden. Je kunt dit gebruiken om allerlei kapotte dingen te plakken, zoals slecht gesneden zijwanden op je tubeless banden. Neem vetrijk voedsel mee. Je zult de energie nodig hebben. Over inpakken gesproken: mijn slaapspullen prop ik in de Discover stuurtas. Die is helemaal waterdicht en ik neem altijd mijn slaapzak en bivakmatje mee op fietsvakantie. Je wil toch niet in een natte slaapzak liggen? We hebben hier trouwens een vlog over gemaakt. Bekijk hem maar.

play

PRO: Wat is je favoriete PRO-gravelproduct en waarom?

LtD: Dat is het Stealth Offroad zadel. Op een fietsvakantie wil je geen zadelpijn! Dat zou je avontuur verpesten. 

PRO: Welke gravelrace wil je per se een keer rijden?

LtD: Vóór dit jaar zou ik Kanza zeggen. Maar nu met corona weet ik niet of ik op korte termijn nog naar de VS kan. Ik denk dat we de avonturen dichter bij huis moeten zoeken. Daarom ga ik proberen coole dingen te organiseren in Europa. Blijf op de hoogte!

PRO: Waar gaat jouw ideale fietsvakantie naar toe en wie zou je meenemen?

LtD:Mijn droom is 3 weken lang met mijn twee zonen fietsen door de Franse bergen, waar ik zo vaak heb gereden in de Tour de France. Ze zijn nu 5 en 8, dus ik moet nog even wachten. Ondertussen blijven we oefenen. Dit weekend ga ik met de jongste 8 km fietsen met 1 overnachting. Op zijn kleine mountainbike zetten we de bovenbuistas en een PRO zadeltas en we kamperen in het bos, met z'n tweetjes. Ik kan niet wachten! Ik heb de oudste beloofd om voor volgende week een spannendere bestemming te vinden, in de duinen bij Bloemendaal. Hij wilde een tocht maken van minstens 40 km.

Je kunt Laurens ten Dam volgen op al zijn gravelavonturen en zien wat voor “coole dingen in Europa” hij gepland heeft voor andere gravelliefhebbers op www.liveslowridefast.com. Ook kun je hem volgen op Instagram, @laurens_ten_damen zijn Facebook-fanpagina liken, Laurens ten Dam, voor periodieke updates.

Vind jouw dealer


Volgende gerelateerde artikelen

Ga naar Nieuws

Als een PRO: De jeugdige ervaring van Coryn Rivera

Al is ze met haar 28 jaar zeker niet oud, toch is Coryn Rivera van Team Sunweb één van de meest ervaren renners van de ploeg; want de gemid...

Lees verder
MTB

Matt Walker wint in 2020 het eindklassement van de UCI World Cup Downhill

Lees verder
214269
Blog Detail Template