Tilbage til Nyheder

Livet som PRO: Ten Dam om gravelcykling

02 november 2020

Laurens ten Dam har taget springet til mere frigang og vildere oplevelser, hvor asfalten ender, efter 17 år som professionel landevejsrytter. Meget er nu anderledes for den populære hollænder, men har cykel er stadig udrykket med udstyr fra PRO.

Efter at landevejssporten har ført ham rundt overalt i verden gennem 17 år har Laurens ten Dam besluttet at kaste sig over et nyt cykeleventyr i 2020. Covid-19-pandemien har nok holdt ham mere hjemme, end han kunne have ønsket, men den populære hollandske rytter har alligevel lagt mange kilometer på grusvejene. PRO Bikegear talte med ham om at køre gravel, om livet efter World Tour'en og om hans valg af udstyr.

PRO: Fortæl os noget mere om skiftet fra World Tour-løb til gravelcykling, og især om friheden til at planlægge din tid selv og tage afsted til interessante destinationer, hvor du før måske ville have trænet intervaller eller kørt cykelløb?

Laurens ten Dam: Åh wow. Jeg må sige, at jeg nød at være på World Tour'en det mest af tiden. Og når det ikke var tilfældet (hvilket jeg nu kan se skete ca. hvert femte år), gjorde jeg noget vildt for at få min kærlighed til cykling tilbage. Fx smed jeg min wattmåler væk i 2011 efter et forfærdeligt år i 2010, og så havde jeg mit bedste år nogensinde målt på UCI-point. I 2016 flyttede jeg til USA. Jeg boede i et år i den fantastiske by Santa Cruz i Californien, hvor jeg igen genopdagede min kærlighed til cykling. Der fik jeg også øjnene op for MTB og gravel. Det var fantastisk. Så i 2020 besluttede jeg at skifte til at fokusere på de sjove aspekter af gravelcykling. Jeg har droppet wattmåleren igen og er på udkig efter eventyr.

PRO: Fortæl os om din gravelcykel og dens komponenter.

LtD: Min cykel er den helt nye Specialized Diverge, og den er udstyret med gode sager fra PRO Discover. De er gode, må jeg indrømme! Selv på korte ture har jeg altid en overrørstaske på cyklen. Efter at jeg i årevis har haft så lidt med mig som muligt på cyklen, er jeg nu blevet glad for den ekstra opbevaringsplads med overrørstasken. Jeg bruger PRO Discover kulfiberstyr med 20 graders svaj for ekstra kontrol og en PRO Stealth Offroad-sadel. Som gammel landevejsrytter bruger jeg stadig en 2x geargruppe. Min cykel har Shimano GRX Di2, som jeg valgte fordi jeg er glad for det højere gear på flade stykker og de mindre spring i gearingen, som hjælper med en jævn kadence.

PRO: Hvorfor valgte du PRO Stealth Offroad-sadlen? Kørte du cykelløb med Stealth landevejssadler inden du skiftede til gravel? 

LtD: Jeg ville ønske, at jeg havde kendt til denne sadel for mange år siden. Jeg har kørt på mange forskellige sadler (sponsorerne blev nærmest skiftet ud hver sæson) gennem min karriere, så jeg skulle altid vænne mig til en ny sadel. Jeg fik hele tiden siddesår, hvilket du nok ved er utrolig ubehageligt. Siden jeg fandt Stealth-sadlerne (Jeg har Stealth Superlight på min landevejscykel) er det ikke længere et problem. Indtil videre har jeg cyklert over 20.000 km på dem på asfalt og grus, og jeg har ikke haft et eneste siddesår! Jeg er helt afhængig nu.

PRO: Har du nogle tricks om bikepacking, du vil dele med os? Nogle små tips, der gør det nemmere at pakke og få mest muligt ud af sin PRO Discover taske?

LtD: Okay, jeg har da nogle tricks; nu skal I bare høre. Hav altid 1-2 bagageremme med. Man får tit brug for at sætte noget fast på sin Discover-taske eller tilpasse den til at bære mere. Det er også en god idé at tage en ekstra flaske vin med – du er jo ude på eventyr – og glem heller ikke lommelærken. Gaffatape kan også være det, der redder turen. Det kan bruges til at reparere alt muligt, som fx snitskader på dine slangeløse dæk. Husk mad med højt fedtindhold. Du får brug for den ekstra energi. A propos at pakke, så propper jeg mit sovegrej i min Discover styrtaske. Den er helt vandtæt, så den bruger jeg altid til min sovepose og mit bivvy-underlag på bikepacking-ture. Man har jo ikke lyst til at ligge i en våde sovepose, vel? Vi har faktisk lavet en video om det her. Du kan se den her.

play

PRO: Hvad er dit yndlingsprodukt til gravel fra PRO og hvorfor?

LtD: Helt ærligt så er det Stealth Offroad-sadlen. Man vil bare ikke have siddesår på en bikepackingtur! Det ville ødelægge hele oplevelsen. 

PRO: Hvilket graveløb er på din "bucket list"?

LtD: Inden i år ville det have været Kanza. Men i lyset af Covid-19 tror jeg bare ikke, at jeg kan komme til USA i den nærmeste fremtid. Jeg kommer nok til at kigge efter eventyr tættere på. Så jeg vil gøre mit bedste for at organisere noget sjovt og spændende i Europa. Hold øjnene åbne!

PRO: Hvis du kunne tage på en drømme-bikepackingtur, hvor skulle det så være fra og til, og hvem ville du tage med?

LtD: Min drøm er at cykle i tre uger i træk i de franske bjerge, hvor jeg har været så ofte med Tour de France, med mine to sønner. De er kun hhv. 5 og 8 år, så jeg bliver nødt til at vente lidt endnu. I mellemtiden øver vi os. I denne weekend tager jeg min yngste søn med på en 8 km tur med en overnatning. Han får overrørstasken og en PRO sadeltaske på sin lille mountainbike, og så overnatter vi ude i skoven, bare os to. Jeg kan slet ikke vente! Jeg har lovet den ældste en mere udfordrende destination i klitterne ved Bloemendaal i næste uge. Han vil gerne cykle mindst 40 km.

Hvis du vil følge Laurens ten Dam på hans graveleventyr og se, hvad det er for noget "sjovt og spændende i Europa" han planlægger for andre gravelfans, kan du besøge www.liveslowridefast.com. Du kan også følge ham på Instagram, @laurens_ten_damog hans fanside på Facebook, Laurens ten Dam, for at få løbende nyheder.

Find din forhandler


Næste relaterede artikler

Gå til Nyheder

Livet som PRO: Coryn Riveras unge erfaring

Selvom hun næppe kan kaldes gammel i en alder af 28 år er Team Sunwebs Coryn Rivera en af de mest erfarne ryttere på et hold, hvor gennemsn...

Læs mere
MTB

Matt Walker vinder den samlede UCI WC DHI Series i 2020

Læs mere
270584
Blog Detail Template